Enllaç de la web del sindicat   www.uspac.cat

Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 29 de setembre de 2012

Alfons Quintà, gran periodista

Poden fer enquestes? I tant, amb els milions en subvencions que reben per descomptat.

Fixeu-se però, que és el que els importa; Si guanyaran o no, si tindran majoria absoluta o no, si podran evitar comissions d’investigació compromeses... Catalunya? els aturats? la crisis? Això poc importa pel que sembla.


Segons enquestes reservades de CiU posteriors a l'11-S

CiU recuperaria el vot del 2010 però no el superaria

Alfons Quintà

Segons enquestes d’ús intern efectuades per la direcció de CiU, entre el 15 i el 22 de setembre, la coalició hauria parat la davallada del vot que havia patit en els darrers mesos, recuperant una estimació d’expectativa de vot gairebé idèntica al que va tenir efectivament en les eleccions de novembre del 2010. Llavors va assolit un 38,47 per cent del vot i ara les enquestes li atribueixen un 38,3.

Aquestes enquestes no seran fetes públiques. Van ser elaborades amb la màxima urgència per una empresa independent. Les primeres dades, ara exposades per eldebat.cat, van ser comunicades només a Artur Mas i a Duran i Lleida hores abans de la seva reunió, a soles, sense ni col·laboradors, el vespre del dilluns dia 24, dia de la Mercè, al Palau de la Generalitat. Fou no una, sinó “la” trobada determinant del que després ha passat en seu parlamentària.

Les meves fonts són només de la direcció de CDC. Cal recordar que la primera informació de la (aleshores) “gran davallada electoral” de CiU, posteriorment i àmpliament confirmada, així com la base de tot l’enrenou, va ser publicada el passat 14 de juny per aquest diari digital.

Forta davallada del PSC
Les enquestes confirmen una forta davallada del vot del PSC, un important creixement del d’ERC i Iniciativa i una estabilitat del vot del PP. Ciutadans es mantindria i Solidaritat aniria a la baixa.

Les fonts informants afegeixen que “les enquestes no contemplen la possibilitat d’un vot per la CUP, perquè només tingueren en compte els partits o grups ja existents en el Parlament. Però la presentació, o no de la CUP, seria cabdal. Podria ser la clau d’una majoria. Ho afirmo perquè en la franja entre 20 i 40 anys CiU és dèbil, com la majoria de partits, però la CUP podria incidir-hi prou bé”.

La font també es referí al paper clau que tingué en l’anada vers les eleccions la constitució de la comissió parlamentària d’investigació de la sanitat i l’actual situació del PSC. Creu que la caiguda del vot d’aquest, pot incrementar el nombre d’escons de CiU per mer efecte de la regla d’Hondt. En tot cas, la concreció dels percentatges de vot en escons encara s’està duent a terme.

Parlar d’escons en base a les dades d’aquesta enquesta, és només estimatiu, si bé els percentatges de vot en són una base real. Per això les fonts són molt prudents. Però creuen que “ara es possible estimar que ERC podria arribar als 17 escons (en té 10) i Iniciativa a entre 12 i 14 (en té també 10).” Les fonts destaquen que la primera i urgent (es dugué a terme per telèfon però amb una bona mostra) intenció de l’enquesta era saber si després de l’11-S resultava que CiU podia aconseguir sola la majoria absoluta.

“Sobre aquest punt –diu una font– la resposta és inequívocament que no, i així es digué a Mas i a Duran. Però també es va dir que, a partir d’ara i sense tenir en compte el que vagi passant, les expectatives de vot de CiU poden anar més aviat a la baixa que a l’alça. Potser això va influir en la radicalització del discurs de Mas, l’endemà mateix, al Parlament. Però crec que encara fou més decisiva la por que els hi feia la comissió d’investigació sobre sanitat. Cregueren, i jo també, que aleshores la davallada era segura”.

La importància de la investigació en sanitat
Preguntades respecte a si no temien més el que pogués passar, en seu judicial, en el cas Palau i el de la Inspecció Tècnica de Vehicles, les fonts manifestaren que electoralment era més perillosa la investigació parlamentària sobre sanitat.

“Al País Valencià i a més llocs –digué una font– quedà clar que hi ha poca reacció electoral contra la corrupció. El que preocupava especialment a CDC era un debat obert sobre sanitat, en un moment en què les retallades passen una factura social innegable. Angoixaven les compareixences de Josep Prat i de Ramon Bagó. Tots dos són uns “durs” i capaços d’aguantar. Però tan sols les preguntes podien ser assassines en un moment en què la patacada sanitària és molt forta en el conjunt de la societat. La comissió hagués tingut un efecte electoral molt negatiu per a CiU.”

Un altre tema destacat fou la decisió que ha de prendre demà la CUP, sobre si presentar-se (molt probable) o no (ara menys probable). Aleshores CiU hauria d’inaugurar un nou tipus de rialla respecte a una formació activa contra la corrupció, característica que, en canvi, és impròpia d’ERC. Per altra banda, no cal oblidar que la CUP és un partit assembleari. S’hi poden trobar posicions fins i tot antagòniques.

Tot només per tenir majoria absoluta
Totes les fonts reafirmaren que “la raó originària de tot l’immens mullader creat era aconseguir la majoria absoluta per CiU. Això de moment no sembla gens clar, si bé cal esperar a saber com jugaria la regla d’Hondt (en funció essencialment del grau d’ensorrament del PSC) i, per descomptat, saber com pesarà la campanya.”

Una font afirmà textualment: “El que era i és substantiu és tenir la majoria absoluta i continuar dominant la Generalitat.
En gastronomia diríem que aquest poder immediat és el tall, mentre que la invocació de la independència, de l’autodeterminació, de l’Estat propi o del que calgui és només la guarnició.”

Tècnicament, segons l’enquesta, encara no traduïda en nombre d’escons, CiU només pot comptar amb una majoria independentista fent una coalició amb ERC. Això ja es donava ara si sumem els 62 escons de CiU (suposant que Duran i UDC siguin independentistes!) i els 10 de ERC.

Finalment, una font afirmà a aquest diari digital: “Hi ha una prova de que abans i després de l’enquesta, CDC navega a cegues. Fa mesos que no ha fet circular entre la militància cap “Argumentari!” com els que vas revelar i que encarnen els arguments que han d’usar tots els militants en els actes públics i en la seva vida social . Que CDC no hagi elaborat i distribuït cap “Argumentari! en un període tan mogut és significatiu. Tanmateix hi ha un problema: què dirien un dia que no pogués comprometre el seu nou argument del dia següent?”.